Lentewandeling met prachtig lenteweer en intervisie!

We kijken terug op een mooie Lentewandeling! Hieronder staat het verslag van de dag geschreven door de leden die de wandeling georganiseerd hebben. Dit keer zijn het natuurcoaches Bianca van Someren en Gaby Hutjes.

De NVNC laat je groeien!

Groei en ontwikkeling: misschien wel onze belangrijkste drijfveren als natuurcoaches en als beroepsvereniging. Hoe fijn is het dan om ook jezelf als coach te blijven ontwikkelen en daarbij gebruik te kunnen maken van de kennis en kunde van vakgenoten? Dit is 1 van de redenen waarom we seizoenswandelingen en netwerkbijeenkomsten organiseren. Op zaterdag 6 april was er weer 1. En wat was het een feestje! Deze lentewandeling was bijzonder: niet alleen door het fantastische weer, maar ook omdat deze wandeling in het teken stond van intervisie. Ja, dat kan ook buiten, met gebruikmaking van de natuur! Intervisie is een krachtige manier om te reflecteren op je eigen gedrag als coach en op het effect daarvan op anderen. Er wordt op een gestructureerde manier met je meegedacht en dit levert mooie inzichten op: niet alleen voor de inbrenger van de casus, maar voor iedereen in de groep.

Met deze lentewandeling gingen we met een flinke groep op pad in de Delftse Hout. Vanaf Duurzaamheidscentrum De Papaver startten we met een stiltewandeling, met aansluitend een ontspanningsoefening. Dit voelde als een warm welkom -en dat kwam niet alleen door het zonnetje. Daarna hebben we, al lopend over het Kerkepad, samen een casus uitgediept aan de hand van de methodiek die Gaby heeft ontwikkeld. Zij gebruikte hiervoor een kaartenset over de elementen. Het gebruik van coachkaarten bij intervisie was voor de meesten van ons een nieuwe, maar vooral leerzame ervaring. Aan een lange picknicktafel naast de Uylenburg genoten we van een heerlijke theepauze, met veel gezelligheid, met lokale thee van de Bieslandhoeve en het uitwisselen van recepten van de lekkere zelfgemaakte cakes en gepimpte dadels. Er waren zelfs boeken die spontaan wisselden van eigenaar: kennisdeling pur sang! Bianca heeft de door haar ontwikkelde intervisiemethode en mindmap uitgedeeld en uitgelegd. Hiermee kun je zelfs naar hartelust variëren, bijvoorbeeld door een andere intervisietechniek te integreren. Omdat er nog zoveel te bespreken was, hebben we in kleine groepjes verschillende casussen behandeld, al wandelend door het Krekengebied, genietend van de geur van de ontluikende daslook die daar uitbundig groeit. Op de terugweg naar de Papaver was er voldoende tijd om in duo’s verder kennis te maken met elkaar. Daarbij maakten we gebruik van “de verbindende kaartenset” met foto’s gemaakt in de Delftse Hout (van de hand van Birgitte Snelleman, wandelcoach uit Delfgauw). Bij de evaluatie was het duidelijk: dit smaakte naar meer. Intervisie is waardevol en inspirerend, en deze bijeenkomst was gewoon te kort. We sloten af met alweer een fijne ontspanningsoefening, met de zon op ons gezicht en de bubbelende levensenergie om ons heen. Als toetje hebben we nog een bezoekje gebracht aan broedende lepelaars hoog in de bomen. Wat een bijzonder gezicht!

Word jij hier nu ook enthousiast van? Kijk dan eens op de website: misschien vind je daar collega’s om een intervisiegroepje mee te vormen. De werkgroep intervisie van de NVNC broedt verder op manieren om intervisie zo goed mogelijk te faciliteren. Later dit jaar kun je daar meer informatie over verwachten.

Wil jij een volgende keer als lid ook deelnemen aan een wandeling? Kijk dan hier voor de eerstkomende seizoenswandelingen of voor andere (leden)evenementen.